Kotitalousvähennys lastenhoidosta

Kotitalousvähennys on 60 %:n verovähennys

Kotitalousvähennys on kotitalous-, hoiva, ja hoitotyöstä 60 % vuodesta 2022 alkaen. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä vuodessa on 3 500 € (omavastuu 100 €).

Kotitalousvähennys on verovähennys, jonka voi saada kotona teetettävästä kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä. Vähennykseen oikeuttavaa työtä on esimerkiksi Pilkkeeltä tilaamasi lastenhoito kotona. Vähennyksen saa siltä vuodelta, jolloin olet maksanut yrityksen laskun. Vähennyksen saat joko heti verokortillasi tai verovuoden veroilmoituksessasi. Lisätietoja verohallinnon sivuilta.

Kotitalousvähennys on 60 % työn hinnasta. Koska kotitalousvähennys on henkilökohtainen, voi pariskunta vähentää vuodessa 7 000 euroa 12 000 euron laskutuksella. Vähennykseen kuuluu vuosittainen 100 euron omavastuu, joten vähennyksen toteutuva palautusprosentti vaihtelee töiden kokonaissumman mukaan:

Vuoden maksut yhteensä
(kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöt)
Veronpalautus
Palautusprosentti
500 €
300 € - 100 € = 200 €
40 %
1000 €
600 € - 100 € = 500 €
50 %
2500 €
1500 € - 100 € = 1400 €
56 %
6000 €
3600 € - 100 € = 3500 €
58 %

Tiesitkö, että lastenhoidosta voi saada kotitalousvähennyksen? Haluatko tilatata lastenhoitajan kotiin tai kysyä lisää?

Kotitalousvähennyksen saa heti verokortilla

Saat kotitalousvähennyksen, kun ilmoitat teettämäsi työt verottajalle netissä tai veroilmoituksessasi.

Mikäli haluat vähennykset heti verokortillasi, toimi näin:

  1. Maksa teettämästäsi työstä tullut lasku.
  2. Ilmoita netissä maksusta verottajalle.
  3. Tilaa uusi verokortti ilmoituksen yhteydessä.

Näin toimiessasi vähennys huomioidaan heti ja veroprosenttisi pienenee.

Kotitalousvähennystä voi hakea ennakkoon

Mikäli sinulla on säännöllinen palvelusopimus tai muuten tiedät, paljonko tulet maksamaan kotitalousvähennykseen oikeuttavia palveluita, voit ottaa ne myös ennakkoon huomioon ennen laskujen maksamista:

  1. Ilmoita tulevien maksujen kokonaissumma sekä ensimmäinen ja viimeinen maksupäivä verottajalle netissä.
  2. Tilaa uusi verokortti ilmoituksen yhteydessä.

Näin veroprosenttisi pienenee ja huomioi koko vuoden maksut.

Varmista että teettämäsi työt ovat vähennyskelpoisia

Kotitalousvähennystä on mahdollista saada vain kotona tai vapaa-ajan asunnolla tehtävästä kotitaloustyöstä, esimerkiksi siivouksesta, lastenhoidosta tai lapsiperheiden kotihoitopalveluista.

Voit tehdä 60 prosentin kotitalousvähennyksen, kun ostat palvelun yritykseltä, kuten Pilkkeeltä (Pilke lasten kotihoito Oy).

Ennen sopimuksen tekemistä kannattaa tarkistaa ytj.fi-sivuston yrityshaulla, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin. Yrityksen on kuuluttava rekisteriin sillä hetkellä, kun sopimus tehdään.

Jos et osta palveluita yrittäjältä vaan palkkaat työntekijän, voit vähentää kotitalousvähennyksellä 20 % maksamastasi palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Lisätietoja kotitalousvähennyksestä: vero.fi

Kotitalousvähennyksen voi jakaa puolison kanssa

Kotitalousvähennys tehdään henkilökohtaisessa ansiotuloverotuksessa, ja suurin vuotuinen vähennyskelpoinen määrä yhdelle ihmiselle on 6000 euroa.

Jos teetätte puolison tai asuinkumppanin kanssa töitä alle 6000 eurolla, kotitalousvähennys kannattaa tehdä vain toisen verotuksessa. Silloin maksatte 100 euron omavastuun vain kerran. Jos töiden määrä on yhteensä 6001–12000 euroa, voitte jakaa laskut haluamallanne tavalla.

Usein kysyttyjä kysymyksiä lastenhoidon kotitalousvähennyksestä